Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Καλλυντικά: Συμβατικά ή Φυσικά;

Το δέρμα μας περιβάλλει το κορμί μας προστατεύoντας το. Αποτελεί ένα ζωντανό, δυναμικό ιστό, που έχει τη δυνατότητα να απορροφά, άλλοτε σε μικρό και άλλοτε σε μεγάλο βαθμό, τα προϊόντα με τα οποία το καλύπτουμε. Σύμφωνα με έρευνες, έως και το 60% των προϊόντων που χρησιμοποιούμε για την περιποίηση μας απορροφάται και τελικά καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος.
Η πληθώρα των καλλυντικών ευρείας κυκλοφορίας αποτελείται από συνθετικές ουσίες ή πετροχημικά παράγωγα. Πολλές ωστόσο, από τις ουσίες αυτές είναι αποδεδειγμένα ερεθιστικές, επιβλαβείς ή και εν δυνάμει καρκινογόνες. Εφόσον λοιπόν οι ουσίες που εφαρμόζουμε στο δέρμα μας δεν παραμένουν απλά στην επιφάνεια του αλλά απορροφώνται από αυτό καταλήγοντας στο αίμα μας, η χρήση τέτοιων προϊόντων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Με άλλα λόγια, η χρήση συμβατικών προϊόντων περιποίησης και των «χημικών κοκτέιλ» που αυτά περιέχουν μπορεί να προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό.
Η μετάβαση σε φυσικά προϊόντα περιποίησης αποκλείει την έκθεση του οργανισμού μας σε επιβλαβής για αυτόν ουσίες. Συχνά μάλιστα, από τη στιγμή που τα συμβατικά καλλυντικά προϊόντα απομακρυνθούν από την καθημερινή μας περιποίηση διάφορα δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, contact dermatitis, διάφοροι ερεθισμοί και αλλεργίες εξαφανίζονται.
Είναι λοιπόν σημαντικό να είμαστε εκλεκτικοί στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και να διαβάζουμε τις ετικέτες τους. Αν αναγνωρίσουμε τυχόν αμφιλεγόμενα συστατικά είναι προτιμότερο να τα αποφύγουμε επιλέγοντας κάποιο άλλο πιο φυσικό προϊόν. Στο σημείο αυτό να το τονίσουμε δύο πράγματα: α) το κόστος ενός προϊόντος δεν είναι ενδεικτικό της ποιότητας του, τα περισσότερα συμβατικά καλλυντικά, από το πιο φτηνό έως το πιο ακριβό, αποτελούνται από τα ίδια βασικά συστατικά, β) ορισμένα προϊόντα ενώ διαφημίζονται ως φυσικά δεν είναι, μπορεί για παράδειγμα να περιέχουν μικρή ποσότητα φυτικού εκχυλίσματος και κατά τα άλλα το προϊόν αυτό καθ’ αυτό να αποτελείται κυρίως από πετροχημικά.
Από την άλλη βέβαια γιατί να μην πειραματιστούμε παρασκευάζοντας δικά μας σπιτικά προϊόντα περιποίησης; Είναι εξάλλου κάτι απλό, αρκετά πιο οικονομικό και μας επιτρέπει να αποφύγουμε με σιγουριά  εν δυνάμει βλαβερά συστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου